c S

Severnoprimorska regija lani ponovno z višjim izvozom in čistim dobičkom

15.05.2017 13:46 Nova Gorica, 15. maja (STA) - Gospodarstvo severnoprimorske regije je lani že tretje leto zapored povečalo izvoz. Tudi sicer so gospodarske družbe v regiji dobro poslovale, skupno so ustvarile 266,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov več kot leta 2015. Glede na delež čistega dobička v prihodkih je regija najboljša v državi.

Brezposelnost v regiji se niža, blagovni izvoz v primerjavi s predkriznim letom 2008 je večji za 18 odstotkov, uvoz pa se je povečal za sedem odstotkov. Prihodki gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v regiji so se povečali, prav tako neto čisti dobiček, so razkrili na nedavni novinarski konferenci Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), novogoriške območne enote Gospodarske zbornice Slovenije in novogoriške enote Zavoda za zaposlovanje.

Z dobičkom je leta 2016 poslovalo 67 odstotkov vseh družb v regiji. Kar 39 družb s skupno 10.429 zaposlenimi pa je ustvarilo po več kot en milijon evrov čistega dobička.

Na rast dobička družb regije v lanskem letu sta vplivala predvsem višja rast prihodkov od izvoza in precejšnje zmanjšanje odhodkov zaradi odpisov finančnih naložb in terjatev, je povedala vodja novogoriške izpostave Ajpesa Mara Kos Maver.

Okoli 30 odstotkov družb v regiji pa je izkazalo izgubo, ki znaša skupno 22 milijonov evrov in je za 41 odstotkov nižja kot leta 2015. Le tri družbe s skupno 314 delavci so bile take, da so imele za več kot en milijon evrov izgube.

"Glede na rezultate ugotavljamo, da so družbe z vseh področij dejavnosti na ravni regije ugotovile pozitiven poslovni izid oziroma neto čisti dobiček. To velja tudi za dejavnosti gostinstva in poslovanja z nepremičninami, ki sta bili v letu 2015 še v izgubi. Gradbeništvo je tudi zelo izboljšalo rezultat," je še povedala Kos Maverjeva.

Severnoprimorska regija se glede na ugotovljeni dobiček na zaposlenega v Sloveniji uvršča na drugo mesto. Kos Maverjeva je ob tem še dodala, da v letošnjem letu vidnih padcev ni pričakovati.

Prihodki od izvoza družb v regiji so se lani povečali za sedem odstotkov, na trgih EU pa za devet odstotkov. Najpomembnejša izvozna in uvozna država za regijo ostaja Italija.

"V letu 2016 smo tretje leto zapovrstjo zabeležili višjo vrednost blagovnega izvoza kot v referenčnem letu 2008," je povedala direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Nevenka Volk Rožič.

Družbe v regiji že tradicionalno največ izvažajo v Italijo, in sicer skoraj 23 odstotkov celotne vrednosti izvoza, sledita Nemčija in Hrvaška. Tudi pri uvozu blaga je na prvem mestu Italija, sledita Nemčija in Avstrija.

Prav tako so lani izboljšali poslovne rezultate samostojni podjetniki, prihodke so denimo povečali za šest odstotkov.