c S

Voditelja ZDA in Turčije med kratko izjavo za medije izmenjala pohvale

17.05.2017 08:35 Washington, 16. maja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump danes v Beli hiši gosti turške predsednika Recepa Tayyipam Erdogana. V kratki izjavi za medije sta izmenjala pohvale in se zavezala k skupnemu boju proti terorizmu.

Trump je pohvalil Turčijo kot branik pred Sovjetsko zvezo ter spomnil na legendarni pogum Turkov v vojnah.

"Američani in Turki so bili prijatelji in zavezniki številna desetletja. Turški vojaki so se pogumno borili ob strani ameriških v korejski vojni, česar ne bomo pozabili," je dejal Trump, ki je tudi razkril, da je Turčija v ZDA naročila vojaško opremo.

Erdogan je pohvalil Trumpovo legendarno zmago na lanskoletnih volitvah, kar je obraz predsednika ZDA raztegnilo v nasmeh. Dodal je, da sta Turčija in ZDA zaveznici v Natu, G20, ZN in še kje drugje, njegov obisk ZDA pa označil za zgodovinsko prelomnico. Državi bosta skupaj nastopali proti grožnji terorizma, še posebej v Siriji, je dejal. "Turčija je zavezana boju proti vsem oblikam terorizma," je še zagotovil.

Sodelovanje sicer ne bo popolno, saj je Erdogan zagotovil, da ne bo nikoli sprejel kurdskih borcev, ki se v Siriji borijo proti skrajni skupini Islamska država. ZDA so se pragmatično odločile, da bodo te borce oborožile, ker predstavljajo edino resno grožnjo IS na območju Rake. Turčija je te borce že bombardirala.

Erdogan prav tako še naprej pričakuje, da mu bodo ZDA izročile Fethullaha Gülena, ki ga krivi za lanskoletni spodleteli državni udar. Trump javno ni povedal nič o tem, je pa povedal, da ZDA podpirajo Turčijo v boju proti IS in Kurdski delavski stranki (PKK).

Voditelja sta se potem hitro umaknila pred novinarji, ker se je na Trumpa usula toča vprašanj glede njegovega pogovora z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom pred tednom dni, na katerem je z Rusijo delil obveščevalne informacije o IS. Trump je dejal le, da sta imela z Lavrovom odlično srečanje, ZDA pa želijo dobiti vso pomoč v boju proti IS.

Ameriška televizija MSNBC poroča, da so ZDA informacijo o grožnji IS z napadi na potniške letala z bombami v prenosnih računalnikih, ki jo je Trump delil z Rusijo, dobile od Izraela.